Friday, 12 February 2016

Again! Penganiayaan Terhadap Kucing #1

Image result for emoticon sedih
بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
Hari ni, Sab nak melahirkan rasa sedih dan kecewa terhadap apa yang berlaku. Masih ada lagi manusia yang sanggup berbuat hal yang sedemikian terhadap makhluk ciptaan Allah yang satu ini. Hurmm. Apa lah dosa mereka pada pihak yang berbuat hal ini. Adakah mereka tidak memikirkan tentang azab yang bakal menimpa mereka kelak? Gambar yang Sab share ni Sab petik dari facebook yang mana baru sahaja berlegar-legar di situ pada hari ini.

Al-Imam Ibnu Hajar al-Haitami Rahimahullah mengkategorikan menyeksa binatang itu termasuk dalam | DOSA-DOSA BESAR | Mengikut sumber yang dibaca, kucing ini telah disantau. Allahuakhbar. Sayu hati apabila melihat keadannya sebegini.
      
Image result for SIMBOL anak panah KE BAWAH
   
Image result for SIMBOL anak panah KE BAWAH
Image result for SIMBOL anak panah KE BAWAH
    
Image result for SIMBOL anak panah KE BAWAH
    
Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud : "Sesiapa yang menyeksa sesuatu yang bernyawa, lalu tidak bertaubat, nescaya Allah menyeksanya pada Hari Kiamat."
(Hadis Riwayat Ahmad)

Dari Abu Hurairah r.a. Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. bersabda : "Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah dia berkata baik atau diam".

16 comments:

  1. Kejam betul laa orang macam ni. Kalau kucing tu sama saiz dgn dia, agaknya dah lama kena cakaran maut dari kucing tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Rrai. Dia cuma haiwan yang Allah tak kurniakan akal. Kita as human ni la kena fikir lebih matang sebab kita dikurniakan akal.

      Delete
  2. teruknya...kita tak suka kucing pun tak gamak nak tengok kucing kena dera....bertabahlah kucing....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak suka takpe tp jangan sampai menyakiti.

      Delete
  3. Kak PC rasa sangat kecewa...sangat sedih...dan sangat terkilan...tergamak...Allahu...DIA MAHA MELIHAT MAHA MENGETAHUI..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kita pun sangat-sangat terkilan tengok kejadian ni. Sangat tak berhati perut.

      Delete
  4. moga dibukakan pntu hati org2 yg suka aniaya binatang supaya insaf. macam2 skrang :(

    ReplyDelete
  5. sy tak suka kucing pun bleh terpengaruh dengan kecomelan dia. how dare dorg buat mcm ni? perikebintangan dah xde ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu. Nak tampar pun tak sampai hati bila tengok muka dia yang comel tu inikan pulak nak buat gini.

      Delete
  6. isk..sampai hati people do that to such a cute innocent creature :/ hope one day they will change, if Allah wills so xberlaku lagi stuff mcm ni :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ameen. Insyaallah. Harap sangat tak berlaku lagi.

      Delete
  7. Ya Allah, manusia sekarang, tak cukup nak hada dengki dan benci sesama manusia, haiwan pulak menjadi sasaran mereka. Apa salah kucing tu. Kucing tu tiada akal yang boleh bezakan betul atau salah... semoga yang buat santau tu diberi hidayah oleh Allah.. Thanks sharing. terkejut tngok gambar tadi... sedih sangat T_T ...


    kalau ada masa, jemput la singgah blog http://wanieseuk.blogspot.my/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmm... Sangat tidak berhati perut T-T

      Delete
  8. Allahuakbar.. Apehal la dorg ni ekk.. x de hati perut betul.. isk.. baran pulak rasa tgk gambar2 kat atas tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hurmm... Tahu takpe... Tak faham dengan manusia sekarang ni... Macam takde perasaan je

      Delete