Friday, 27 January 2017

Tips Diet #02 by NurSabrina Abd Ghani

Image result for diet word
بسم الله الرحمن الرحيم | السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Hari ni Sab rasa macam nak share dengan semua mengenai tips diet yang seterusnya yang pernah Sab amalkan sebelum ni. Tips nya mudah je. Kalau nak seribu daya right? Tak nak bukan seribu dalih tapi berdalih-dalih lah. Hahaha. Sab tak tipu tau yang Sab pernah diet. Nanti Sab share gambar before and after Sab diet dalam entry seterusnya.
SABAR, DISIPLIN
Mudah je tipsnya. Sabar dan disiplin. Sabar. Maksud kepada nama SABRINA. Nak buat apa pun kena sabar. Kalau tak sabar, susahlah. Apa kena mengena sabar dengan diet? Banyak kaitannya. Kalau tak sabar memang akan kecundang di tengah jalan. Meh sini nak cerita sikit. Sab dulu diet, seminggu turun paling banyak pun just 2kg. itu pun sebab sakit gigi. Hahaha. Memang seminggu tu makan bubur je la. Itu yang seminggu boleh hilang 2kg. tapi sekali tu je la. Yang lain tu kengkadang tak sampai 1kg pun.ada yang 0.5kg, ada yang 0.8kg and ada yang 0.2kg.
Image result for sabar
Tapi Sab teruskan jugak. You know why? Cuba kira secara kasar. Kalau seminggu 0.5kg turun, sebulan dah 2kg right? 5months you dah dapat 10kg. Haaa. Sebab tu la Sab kata, kesabaran tu amat diperlukan. Masa Sab diet dulu, setiap minggu pergi timbang. Bila balik je mama mesti tanya, “Macam mana? Turun tak?”. Sab pun jawab, “Turun la 0.5kg *contoh*”. Mama boleh balas apa tau “Itu je? Sikitnya”. Nak je Sab balas balik apa yang mama cakap tu. Tapi takpe la. Sabar je la. Sab tahu apa yang Sab sedang buat. Seriously ramai yang ketawakan Sab bila Sab cakap banyak tu je turun. Yela diorang diet seminggu sampai 5 ke 10kg turun. Tapi Sab, hurmm…
Image result for disiplinThat’s why la Sab cakap sabar itu sangat penting. Sikit-sikit lama-lama jadi bukit. Sabar dan disiplin. Cakap pasal disiplin. Nak diet mesti kena disiplin. Kita dah ada ilmu pasal diet. Kita cuba ikut apa yang diajarkan dalam ilmu tu. Nak kuruskan…? Bukan senang. Sebab tu kena disiplin. Jangan langgar pantang *kalau ada pantanglah*. Insyallah semua orang boleh capai kalau ikut dua tips dari Sab ni. Hehehe. Ini tips Sab ye. Takde ciplak dari mana-mana.


Ok lah. Sampai sini dulu ye. Nantikan tips yang seterusnya dari Sab. Terima kasih sudi membaca. Assalamualaikum.

Dari Abu Hurairah r.a. Sesungguhnya Rasulullah s.a.w. bersabda : "Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan Hari Akhirat maka hendaklah dia berkata baik atau diam".

19 comments:

  1. Sabar dan kuat semangat. Kalau tak, pantang nampak makanan sedap, lupa diet terus. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup... Sebab tu kena sabar dan disiplin... Kalau tak, tak berhasil la diet kita... hahaha ^_^

      Delete
  2. lama dh xdiet. skrg main bedal je hehe btw jemput join giveaway Ainaa http://nikainaa.blogspot.my/2017/01/giveaway-sephia-by-nik-ainaa_29.html :)

    ReplyDelete
  3. xpernah diet...kwn kwn kt opis no, ramai juga yg amal atkins...

    ReplyDelete
  4. Yess! Disiplin tu penting kalau nak diet ni. I guess I should start mine! Hahaha. Thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  5. nak kurus jugakkkk... yes, discipline is the most vital thing when someone wanna reduce his /her weight... anyway this is my blog http://mrparanoidwords.blogspot.my/

    ReplyDelete
  6. huruf pertama dalam DIET ialah D bermaksud DISIPLIN..Kalau D pun ntah kemana, iet tu hilanglahhh.hehehehe

    jemput join GA eca yg terbaru : http://www.ecadwinkyasha.com/2017/02/medic-serum-bio-active-serum-lovely.html

    ReplyDelete
  7. semoga Aqma kuat dengan diet sekarang. Amiin~
    hehehe

    ReplyDelete
  8. singgah sini balas kunjungan.. rasanya tak pernah diet heheh sebab makan byk tak gemok2. semoga berjaya :)

    ReplyDelete
  9. Semua orang nak cantik, kurus. Tapi kalau tak SABAR tak jalan juga

    ReplyDelete
  10. 🌸💓🌼🌸💓🌼🌸💓🌼
    Jemput join segmen saya Segmen Sesuci Lebaran 2017 by Hani RahmanTerima kasih...
    🌸💓🌼🌸💓🌼🌸💓🌼

    ReplyDelete
  11. Hello, hope boleh follow balik untuk lihat produk ekzema. TQ.

    https://tipsrawateczema.blogspot.my/

    ReplyDelete
  12. Salam singgah dan follow sini..

    Anda dijemput join segmen GA saya. Harini last day, kalau nak join! :)

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  13. hai jom join n meriahkan segmen GA kt sini

    http://www.raydahalhabsyi.com/2017/11/comeback-giveaway-by-raydah-alhabsyi.html

    ReplyDelete
  14. aa. takkan ada yang turun mendadak. at least kita tahu, kita turun berat badan dengan cara yang betul bukan dengan memaksa badan.

    ReplyDelete